Wat zijn de meest voorkomende problemen bij gedragstherapie?
Trekken aan de Riem, blaffen, bijten, voorwerpen opeten, in huis plassen, springen op mensen, niet alleen kunnen zijn en scheidingsangst, uitvallen naar andere honden zijn de meest voorkomende voorbeelden van wat wij als gedragsproblemen zien. Maar als u een ander (specifiek) probleem met uw hond ervaart, kunnen wij u daar waarschijnlijk tot zeker ook mee helpen.
Hoe werkt gedragstherapie?
U maakt een afspraak voor een sessie bij u thuis. Het is belangrijk om de hond in zijn eigen omgeving te kunnen observeren, want een hond gedraagt zich sowieso anders thuis dan in een vreemde omgeving. Omdat de lichaamshouding verraadt waarom de hond een bepaald probleemgedrag vertoont, moet de hond steeds persoonlijk worden beoordeeld. Zo is bijvoorbeeld bijten weliswaar een vorm van agressie, maar kan zijn oorzaak kennen in zowel angst als dominantie.
Het verschil kan alleen worden vastgesteld in de analyse van het gedrag van de hond.
De therapie zal dus ook steeds verschillend zijn naargelang de oorzaak van het probleemgedrag en de omstandigheden waarin ze zich voordoen! Een sessie wordt niet exact getimed, maart duurt zolang het nodig is om u op weg te helpen met de gedragsverandering van uw hond. In praktijk is dit meestal anderhalf uur à twee uur. Er wordt ruim de tijd genomen om de hond en baasje te leren kennen en begrijpen. Op het einde van de sessie wordt een diagnose gesteld en een aangepaste therapie gegeven waarmee de eigenaar aan de slag kan gaan. In sommige gevallen volgt enkele weken later een opvolgingsconsult om de therapie bij te sturen waar nodig. Echter is in de meeste gevallen één afspraak voldoende om baas en hond op dezelfde golflengte te brengen!